Administrar

Xisco Dalmau

ARA SI: PATXI LEHENDAKARI

xiscod | 08 Maig, 2009 14:26

Un nou temps ha arribat a Euskadi. Ahir, Patxi López va prendre possessió del seu càrrec de Lehendakari del Govern Basc. El primer lehendakari socialista en 30 anys de democràcia.

En contra del que alguns diuen: aquest pacte no es contra ningú, sinó que neix de la necessitat d’un canvi de rumb al desenvolupament de politiques basades en el consens i l’enteniment entre forces politiques.

Alguns altres, diuen també que com es poden desenvolupar polítiques progressistes amb un pacte amb el PP. Be, idò no és fàcil la resposta torna a ser la mateixa “voluntat de consens”.

Una frase que aquí, a les Illes Balears no ens ve de nou: més del 90% de les iniciatives legislatives aprovades pel Parlament de les Illes Balears en aquests quasi dos anys de legislatura han estat aprovades per assentiment, implicant així a tots els partits que conformen l’arc parlamentari balear.

Com molt be va dir el nostre President, Francesc Antich , fa un dies “el que li recoman a Patxi López és molt de diàleg”.

 

Aquesta és la política de bon de veres!.

 

Comentaris

 1.  
  Benvolgut Joan Ramon

  Les diferències ideològiques son òbives entre tu i jo, però no posis en dubte que el PSOE, es un partit SOCIALISTA i OBRER.
  Tal vegada no hi estiguis d'acord, però jo ho tenc clar. A més el federalisme al que fas referència es evident quan el Partit Socialista es fidel a la realitat social i política de cada una de les Comunitats Autònomes de l'Estat Espanyol i es nota amb el missatge. La realitat d'Euskadi plantejava la necessitat de pendre un nou rumb i voluntat d'estendre la mà a tots els grups parlamentari a l'hora de plantejar qualsevol tipus d'iniciativa. La legitimitat, ben igual que tu, no la pos en dubte peruqè entenc que el poder legislatiu es un joc de majories i totes les representades tenen dret a formar part d'un mateix projecte polític, siguin o no la força més votada. Això ho hem defensat aqui, a Euskadi i a on sigui: aquest es un exemple de la voluntat d'enteniment del PSOE.

  Gràcies pel teu comentari.

  Salut!

  Xisco Dalmau | 12/05/2009, 09:53
 2.  
  Benvolguda Carmen

  Potser sigui mal d'entendre a un principi, però l'objectiu es molt clar: afavorir un canvi necessari a Euskadi, on des de feia 30 anys governava un PNV massa anclat institucionalment.

  Jo soc dels que pensa que els canvis sempre son bons per airetjar les cases i deixant entrar aire fresc.

  Salut i gràcies pel teu comentari!

  Xisco Dalmau | 12/05/2009, 09:43
 3.  
  Benvingut Patxi!

  Sí, és cert, Patxi és una bona aposta, però encara no estic del tot convençuda des pacte amb el PP...

  però bé... és el que hi ha!

  Això sí, ja poden deixar de dir que el nacionalisme s'ha deixat enrere perquè ara comença un altre que potser té més força i fins i tot m'atreveixo a dir que és pitjor: l'espanyol.

  I bé, celebrem l'arribada socialista però dic adéu a n'Ibarretxe que ha gestionat perfectament la seva terra i deixant un nivell molt alt.

  Salutacions,

  Carmen.

  Carmen López | 08/05/2009, 21:02
 4.  
  El PP i el P(so?)E es casen al País Basc.

  Les darreres eleccions al País Basc han suposat per ciutadans com jo mateix, constatar que la pretesa voluntat federalista del P(so?)E no és més que una falàcia per captar vots de l’esquerra més propera a un Estat Espanyol més federal, model que ara mateix quedaria en exclusiva en Esquerra Unida.

  Com a persona que procura seguir l’actualitat política del país, així com de l’estat Espanyol, vaig sintonitzar una emissora pública d’àmbit estatal per sentir la següent premonició de les noces que preparaven els dos grans partits estatals, anunciaven “Victoria del P(so?)E en el país vasco”, i vaig pensar que aquest partit havia estat el més votat. Per sorpresa meva, després vaig comprovar que el PNV havia obtingut 30 diputats i 396.557 vots pels 25 diputats, i 315.893 vots del PsE. Això feia ensumar que ja es preparava el que vendria després, és a dir, un Front Nacional entre el PsoE i el PP per tal de treure del govern el Partit Nacionalista Basc. Fet aquest, tot s’ha de dir, tan legítim com qualsevol altre pacte de governabilitat. La resta de partits obtingueren els següents diputats, i els col•locaré en ordre de vots: PP 13, Aralar 4, Eusko Alkartasuna 1, Esquera Unida-Esker Batua 1, Unión del Pueblo y democracia 1.

  Senzillament, per a mi aquest fet ha suposat la trista constatació que quan un govern com el basc impulsa iniciatives per tal que els ciutadans expressin la seva voluntat de pertànyer o partir d’un Estat com l’Espanyol, la resposta de l’estat Espanyol és negar aquest dret a decidir. Primer il•legalitzant un partit pel seu suport a un grup terrorista, però de rebot negant validesa als partits nacionalistes que condemnen la lluita terrorista, tot en una estratègia encaminada a anular la voluntat sobiranista de bona part de la societat basca, cal dir que si comptam els gairebé cent mil en clar suport al partit il•legalitzat, els vots dels partits sobiranistes al País Basc serien superiors amb escreix al 50% dels votants. Per tant, voluntat federalista del senyor Zapatero “va a ser que no”. Ja he dit abans que aquest govern és legítim com qualsevol altre, el que no veig legítim és enganar els ciutadans, intentant demonitzar els votants de partits nacionalistes tan democràtics com el PNB, Aralar, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua.

  Estat Federal? “Tururú” i en això, la nostra comunitat n’és una constatació, la reforma de l’estatut per part del PP i el P(so?)E amb el lamentable i inexplicable suport d’UM, va ser la mostra que aquí els partits que defensen uns drets mínims que ens dignifiquin com a país, són pràcticament inexistents, i si societats amb una voluntat forta com la basca tenen dificultats per exercir els seus legítims drets, aquí el PP i el P(so?)E no tenen necessitat de fer un front nacional i poden escenificar batalles ideològiques, que vists el fets del País Basc, no són més que lluites pel poder, amb una diferència ideològica de cada cop més feble, que al meu parer no fa més que condemnar aquesta comunitat a una pèrdua d’identitat que, conjuntament amb la degradació del territori, ens fa perdre qualitat de vida a passos agegantats.

  Joan Ramon | 08/05/2009, 18:41
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS