Administrar

Xisco Dalmau

BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

xiscod | 16 Desembre, 2008 17:39

Aquests dies es torna a parlar molt del Pla de Bolonya, i dic que es torna, perquè precísament d’aquest tema em vam parlar molt ja fa uns anys.

Soc conscient de que els joves universitaris i els que encara no ho son, estan neguitosos per conèixer com els hi afectarà aquesta nova realitat als seus estudis. Puc coincidir fins i tot en alguns aspectes que crec que son preocupants, com per exemple la mancança informativa, però el que no puc permetre de cap manera, és que alguns comentin falsedats sobre el que és en realitat Bolonya.

Bolonya NO és cap privatització encoberta de la Universitat. La universitat te bona salut financera, i existeix el compromís de diferents administracions de seguir sustentant aquesta subvenció, com no pot ser d’altre manera.

Bolonya NO significa un augment de les taxes universitàries. Aquestes taxes les decideix la pròpia universitat dins d’una pinça establerta des del Govern Central i d’acord amb l’augment del IPC.

Bolonya NO significa 8 hores diàries de classe i estudi. Amb el nou sistema de crèdits ECTS, es quantifica no tan sols el temps de classe presencial, sinó l’estudi propi, la investigació i la maduresa personal de l’alumne.

Bolonya SÍ és una altre concepte d’aprenentatge, no és un canvi de contingut, sinó un canvi en la forma d’aprendre aquest contingut.

Bolonya SÍ implica un protagonisme més actiu, més creatiu, més crític i més participatiu de l’alumne, enfront al model dominant, massa receptiu i passiu.

 Bolonya SÍ és la promoció  de la cooperació europea i de la mobilitat dels estudiants i professors dins l’àmbit de la Unió Europea.

Bolonya SÍ és una nova cultura centrada en l’autonomia universitària tenint present la responsabilitat social, la dedicació a la investigació, el servei a la societat, la competitivitat internacional, l’excel·lència acadèmica i la globalització solidaria.

I de tot el demés en podem discutir.

Comentaris

 1.  
  Re: BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

  Què passa amb les beques? Això també és demagògia? No és veritat que es canviaran per prèstecs que es pagaran després?

  En què beneficia això als i les estudiants?

  Alejandro Aparicio | 29/01/2009, 15:29
 2.  
  Re: BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

  Garci:

  Soc conscient de que és difícil sortir a fora a estudiar, entre d'altres coses pel fet insular que encareix considerablement el preu.

  Però d'això no en té culpa Bolonya. En té la culpa el dèficit en inversió educativa universitaria que des del Govern Central ja fa uns anys que s'en fa front, augmentant de forma considerable les beques, rebaixant condicions i oferint a més gent la possibilitat de solicitar-la.

  Dius que no he dit res de l'inserció dels estudiants universitaris cap al mon laboral. Disculpe'm, et volia respondre a tot, però m'ha quedat al "tinter".

  Parles de que la formació acadèmica tan sols va orientada cap al mon laboral.

  Es cert que tothom que va a la universitat té la inquietut d'apendre, però no a canvi de res, crec jo.

  Consider que la gent vol apendre allò que li fa ganes apendre, però també per dedicar-se a allò que es vol dedicar.

  En moltes ocasions, existeix una gran fractura entre el mon universitari i el mon laboral.

  Xisco Dalmau | 16/12/2008, 19:17
 3.  
  Re: BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

  Sortir de la Illa amb els 500 euros de l'erasmus és molt difícil.
  Recomanar això a la gent que té problemes econòmics és molt dur.

  A la meva carrera(història) l'assistència no era obligatòria. Es podia treballar. Ara tot serà obligatori.

  Jo prefereixo una UIB amb molta oferta i que la gent pugui triar el que més li agradi, a una UIB amb pocs i bons estudis on poca gent pugui estudiar-hi. Però la combinació de molts estudis i bons és el que crec millor. Supòs que com tothom.

  Salut i gràcies pel debat. Per cert, no has dit res de les empreses i de la direcció dels estudis cap al món laboral, obviant el coneixement pel simple fet de formar-se.

  Garci | 16/12/2008, 18:33
 4.  
  Re: BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

  Benvolgut Garci.

  Gràcies abans de res, pel teu comentari. L'essència d'aquest post es precísament aquesta: parlar i intercanviar idees.

  Sempre ha estat complicat compatibilitzar la feina i l'estudi, t'ho diu un que és víctima d'això. Però no és el Pla Bolonya, el culpable d'això, sinó la voluntat de les diferents administracions per facilitar les eines adequades per que això sigui possible.

  Els que vivim a Mallorca, tenim una oferta educativa universitaria bastan completa, però els de Menorca, Eivissa i Formentera els hi surt molt més barat desplaçar-se a Barcelona, València i Madrid a estudiar una carrera.

  Siguin o no siguin màsters. No és cap problema per la gent jove, el fet de surtir, ens el contrari, jo ho recoman. Beques com l'erasmus, la leonardo, etc, afavoreixen la mobilitat no tan sols dins el mateix pais sinó dins l'Unió Europea. Quin problema té el fet de sortir de l'illa?. I una altre reflexió: La UIB ha de tenir una gran oferta educativa universitaria, potser que de vegades insuficient, o ha de tenir una oferta educativa universitaria de qualitat i model dins el conjunt de l'Estat?. Més en concret: Una UIB referent en algun estudi o una UIB "normaleta"?.

  quan em refereixo al protagonisme crític, actiu i creatiu, em referesc a un altre model d'aprenentatge, com ja he comentat abans. Em referesc a una visió completa del aprenentatge que valora l'esforç i el rendiment total de l'alumne (coneixaments, competencies,actituts), mitjançant els crèdits ECTS.

  Xisco Dalmau | 16/12/2008, 18:23
 5.  
  Re: BOLONYA SI, DEMAGÒGIA NO!

  Crec que Bolonya és un error. Suposa que les classes siguin presencials, ja siguin 8 o 5 hores. El que fa que la possibilitat de treballar sigui encara més complicada.

  Bolonya suposa un impuls a uns másters o postgraus (que són molt cars) i que suposaran haver de marxar a fora a estudiar: si ja hi ha poca oferta d'estudis, encara molt més minsa és l'oferta de postgraus.

  També s'ha de dir que els postgraus i másters estan encaminats cap al treball (ara també). I les empreses hi tenen molt a dir: com volen que siguin els treballadors... i per això dicten, encara que sigui de manera encoberta (quan no es de manera directa, finançant) el que s'ha d'ensenyar.

  Per cert, el discurs que fas només són paraules:

  "Bolonya SÍ implica un protagonisme més actiu, més creatiu, més crític i més participatiu de l'alumne, enfront al model dominant, massa receptiu i passiu." Que vol dir això en la realitat? quins canvis hi haurà per aconseguir aquesta fita?

  I moltes més paraules buides de contingut:
  "Bolonya SÍ és una nova cultura centrada en l'autonomia universitària tenint present la responsabilitat social, la dedicació a la investigació, el servei a la societat, la competitivitat internacional, l'excel·lència acadèmica i la globalització solidaria."

  A mi em pareix un post gens enraonat, un copia i enganxa d'algun pamflet. Tal vegada m'equivoqui.

  Garci | 16/12/2008, 17:59
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS